Lucani Pharsalia

Impresszum

A CHSEC (Collegium Hungaricum Societatis Europaeae Studiosorum Classicae Philologiae) az 1989-es fordulat után Európa nemzeteinek tudományosságát egyesítő szervezetként alakult, melyhez Magyarország fiatal klasszika-filológusi nemzedéke is csatlakozott.

A szép kezdet után nem sok idővel a szervezet elhalt. 2006-ban azonban a régi alapítók és az új nemzedék feltámasztotta hamvaiból. A szervezet célja, hogy a magyarországi egyetemek klasszika-filológiai műhelyeiben folyó önképző- és diákköri munkát erősítse, előremozdítsa, rendszeresítse. Életének legfontosabb jele az évente megrendezett konferencia, mely lehetőséget teremt arra, hogy a leendő szakmájuk iránt elkötelezett hallgatók és az értekezésükön éppen csak dolgozni kezdő doktorandusok beszámoljanak kutatási eredményeikről hasonló érdeklődésű társaiknak.

A konferencia tematikája nem szűk értelemben klasszika filológiai-ókortudományi, hanem magába foglalja az asszirológiát, egyiptológiát, orientalisztikát, a bizantinológiát, a mediévisztikát és a neolatin tárgyú kutatásokat is. Ezidáig két sikeres konferencia áll mögöttünk, melyet 2007-ben az Eötvös Collegium, 2008-ban a Szegedi Tudományegyetem szervezett. Az előadások száma mindkét esetben meghaladta a 25-öt, a budapesti egynapos esemény után Szeged két napig látta vendégül a résztvevőket. Az előadások anyagából mindkét alkalommal konferenciakötet készült.

2009. május 29-30-án a konferencia helyszíne a PPKE piliscsabai campusa. A rendezvény zártkörű, a részvétel meghíváshoz és előzetes regisztrációhoz kötött.